klok Leestijd 3 min. Artikel Artikel Verkopen Wit Bedrijf verkopen

In ons artikel ‘Private equity: antwoord op 5 veelgestelde vragen’ hebben we toegelicht wat private equity (PE) partijen doen en hoe ze een transactie aanvliegen. In dit artikel gaan we verder in op de voor- en nadelen van het verkopen van uw onderneming aan een PE-partij, de ontwikkelingen in private equity-land en hoe BrightOrange u kan ondersteunen bij een verkoop aan private equity.

Typen transacties

Er zijn verschillende typen transacties waarin PE-partijen een rol kunnen spelen. Hieronder is in het kort de rol van PE-partijen bij de verschillende types transacties uitgelegd.

  • Groeikapitaal
    Bij jonge, snelgroeiende bedrijven kan PE groeikapitaal faciliteren om de groei te versnellen.
  • Turnarounds
    Verlieslatende bedrijven worden op de been geholpen met behulp van kapitaal en kennis van PE-partijen.
  • Bedrijfsoverdracht
    PE-partijen kunnen betrokken zijn bij een 100% bedrijfsoverdracht waarbij de volledige eigendom van een bedrijf van de huidige eigenaar overgaat naar de PE-partij.
  • Management Buy-Out (MBO)
    In deze situatie financiert PE een bedrijfsoverdracht waarin het huidige managementteam het bedrijf overneemt.
  • Management Buy-In (MBI)
    In deze situatie koopt een extern managementteam samen met een PE-partij een bedrijf.
  • Pre-Exit
    PE verwerft een meerderheidsbelang waarbij de huidige aandeelhouders ‘doorrollen’ met een klein aandelenbelang. Na een periode van 3 tot 7 jaar verkoopt PE met de aangebleven aandeelhouders de onderneming weer (de zogeheten “tweede exit”).
  • Buy-and-Build
    PE koopt een bedrijf dat als platform gaat fungeren en voegt daar door middel van acquisities bedrijven aan toe (add-ons). Ook hier geldt dat het doel is om de samengevoegde bedrijven na een periode van 3 tot 7 jaar door te verkopen.
Set 3 Kennisbank

De voordelen van private equity

PE-partijen brengen vaak kapitaal én kennis mee bij de overname van een bedrijf. Zij zorgen ervoor dat (in positieve gevallen) de ondernemer een (groot) deel van zijn/haar vermogen veiligstelt. In ruil daarvoor verlangt de PE-partij vaak de betrokkenheid van de ondernemer voor een significante periode na de overname. Veel MKB-bedrijven zijn in hoge mate afhankelijk van de ondernemer. Omdat de ondernemer een deel van zijn/haar vermogen heeft veiliggesteld, kan hij/zij met meer vrijheid ondernemen; het risico dat het volledige geïnvesteerde vermogen van de ondernemer verloren gaat is immers niet meer aan de orde.

Veel PE-partijen brengen ook de nodige kennis en ervaring met zich mee. De fondsen van PE-partijen worden in veel gevallen gevuld door kapitaal van ex-ondernemers die ook de nodige expertise bij zich dragen. Door bijvoorbeeld de oprichting van een Raad van Commissarissen kan de ‘achterban’ van PE-partijen ook als sparringpartner dienen voor de onderneming. Tot slot hebben veel PE-partijen ook een groeistrategie, bijvoorbeeld door het doen van additionele overnames. Door het overnemen van strategische partijen in de markt kan de onderneming een stevigere marktpositie verkrijgen en sneller groeien.

Nadelen van private equity

Private equity investeert vers geld in de onderneming. In ruil daarvoor wil ze graag haar risico’s afdichten. Eén van de risico’s is de afhankelijkheid van de verkopende ondernemer. Het kan volgens PE-partijen niet zo zijn dat de ondernemer bijvoorbeeld drie maanden na de verkoop van het bedrijf vertrekt. Daarom binden PE-partijen de ondernemer met ‘de gouden ketting’. Door diverse financiële bepalingen op te nemen in de transactiedocumentatie worden ondernemers financieel gestraft bij vroegtijdig vertrek. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Vooraf spreekt de PE-partij in samenspraak met de verkopende ondernemer een aanblijfperiode af. In geval de verkopende ondernemer vroegtijdig vertrekt, moet deze zijn/haar resterende aandelenbelang verplicht met een korting aanbieden.
  • Een prestatie-afhankelijke bonus (earn-out) voor de verkopende ondernemer die pas verschuldigd is na verstrijken van een bepaalde periode. Als de verkopende ondernemer dan vroegtijdig vertrekt, vervalt deze bonus.

Daar staat tegenover dat ondernemers worden beloond als ze helpen om de onderneming verder te laten groeien. Hiermee proberen PE-partijen de ondernemer te binden aan het bedrijf.

Een ander nadeel van PE-partijen is de mate van schuldenlast voor de onderneming. Door externe financieringen (van bijvoorbeeld banken) aan te trekken kan het rendement op de eigen inleg van PE-partijen verhoogd worden (de zogeheten ‘financieringshefboom’). Dit kan voor ondernemers erg spannend zijn, zeker als de onderneming in het verleden enkel vanuit eigen vermogen is gefinancierd.

Ontwikkelingen rente in combinatie met private equity

PE-partijen hebben de afgelopen jaren erg gunstige marktomstandigheden meegemaakt. Door de lage rente hebben ze relatief voordelige financieringen kunnen aantrekken om een transactie mogelijk te maken. Het rendement op de eigen inleg werd daarmee aanzienlijk verhoogd. In 2023 is de rente meermaals verhoogd en ligt de Euribor inmiddels op gemiddeld 4% (ten opzichte van -0,5% in 2020 en 2021). Hierdoor zijn PE-partijen niet meer in de gelegenheid om met gebruik van de financieringshefboom torenhoge overnamesommen te betalen. De bedrijfswaarderingen door PE-partijen zullen daarom naar verwachting de komende tijd nog dalen.

Toegevoegde waarde van BrightOrange

BrightOrange kan u adviseren bij het verkooptraject als u uw onderneming wilt gaan verkopen aan private equity. Wij helpen u als ondernemer om interesse te wekken van PE-partijen, de juiste kandidaat-koper te selecteren en we begeleiden van het gehele verkoopproces. Daarnaast hebben wij veel expertise met de werkwijze van private equity-partijen en komen we om die reden niet voor verassingen te staan. Daarbij maken wij gebruik van ons uitgebreide netwerk en jarenlange ervaring.

Stefan Koelewijn

Stefan Koelewijn

Consultant

Stefan Koelewijn

Consultant

Lees meer

Over de auteur

Ik vind het geweldig om ondernemers te helpen bij diverse bedrijfseconomische vraagstukken. Je merkt dat je huisadviseur wordt en dus als sparringpartner wordt gezien. Werken bij BrightOrange is ontzettend leuk: je wordt uitgedaagd om goede cijfermatige analyses te maken en daaruit conclusies te trekken.

Heb je vragen aan mij?
+31 6 38 78 31 81
stefan@brightorange.nl