klok Leestijd 7 min. Artikel Artikel Verkopen Wit Bedrijf verkopen

Private equity is een van de potentiële kopers voor uw bedrijf. Deze partijen zijn continu op zoek naar nieuwe bedrijven om in te investeren, zodat ze rendement op hun vermogen kunnen halen. Wat is private equity en hoe verloopt het verkoopproces? In dit artikel leest u de antwoorden op 5 veelgestelde vragen.

Wat is private equity?

Private equity (PE) zijn investeerders die investeren in niet beursgenoteerde bedrijven. Deze investeerders streven om een zo hoog mogelijk rendement te halen op hun investering. PE partijen investeren in een onderneming door aandelen te kopen van de huidige aandeelhouder(s) of het uitgeven van nieuwe aandelen. Bij de overname van aandelen wordt het kapitaal dat PE inbrengt uitgekeerd aan de verkopende aandeelhouder(s). Private equity partijen eisen daarbij veelal dat de verkopende directeur-aandeelhouders (DGA’s) verbonden blijven aan het bedrijf. Dit door een deel van de ontvangen koopsom terug te investeren in de onderneming(doorrollen). Hiermee blijven de belangrijke personen aan boord van de onderneming en koopt PE geen ‘lege huls’.

Hoe financiert private equity de koopsom?

Als private equity een bedrijf overneemt wordt de koopsom in grote lijnen gefinancierd door:

  1. Eigen vermogen
    PE partijen investeren vanuit een fonds. Dat fonds bestaat uit geld dat is ingebracht door bijvoorbeeld pensioenfondsen, familiebedrijven, vermogende particulieren en partners van de PE partij.
  2. Vreemd vermogen
    Voornamelijk leningen van de bank.
  3. Verkoper
    Lening van verkoper(s) en de doorrol van verkoper(s).
Set 3 Kennisbank

Hoe verhoogt private equity het rendement?

Eerder noemde we al kort dat een private equity partij het volgende doel heeft: een zo hoog mogelijk rendement behalen op zijn investering. Dat doel wordt bereikt door gebruik te maken van bancaire leningen. In deze animatievideo ziet u hoe rendement verhoogd wordt met leningen van de bank. Een bancaire lening heeft nog een voordeel: structuur in de organisatie. De bank eist maand- of kwartaalcijfers, die inzicht geven in de prestaties en aflossingscapaciteit van de onderneming. Hiermee bereikt de bank twee doelen: (i) de bank volgt of de onderneming kan voldoen aan de rente- en aflossingsverplichtingen en (ii) door te rapporteren stimuleert de bank de onderneming ongemerkt om prognoses te halen.

Lees meer +

Hoe verloopt het verkoopproces met een PE partij?

Het onderhandelingsproces met een PE partij is niet wezenlijk anders dan met een strategische partij. Toch zijn er verschillen tijdens het verkoopproces.

Wanneer wel en niet verkopen aan een private equity partij?

Meestal verandert er veel na de overname door een PE partij. Wanneer er niet eerder gefinancierd werd met een bancaire lening, voelt het regime van de bank vaak onprettig voor de ‘doorrollende’ ondernemers. Als de private equity partij alleen zorgt voor een herfinanciering en maandelijkse controles via spreadsheets, ligt een conflict met de doorrollers op de loer. Als de private equity partij aanvullende expertise inbrengt en groei kan faciliteren, dan is verkoop aan PE interessant voor alle partijen. Een duidelijke toekomstvisie, waarbij de belangen van alle betrokken partijen overeenkomen is daarom belangrijk.

Begeleiding

Ondernemers die weinig onderhandelingservaring hebben met private equity partijen, doen er verstandig aan om zich te laten bijstaan door deskundige en ervaren adviseurs. BrightOrange heeft meer dan 25 jaar ervaring met het begeleiden van aan- en verkoopprocessen. Heeft u vragen of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem gerust contact met ons op.

Contact opnemen
Hermen Dam

Hermen Dam

Consultant

Hermen Dam

Consultant

Lees meer

Over de auteur

Veel ondernemers zien hun bedrijf als een ‘levenswerk’. De beslissing maken om deze te verkopen, nemen ze vaak maar één of twee keer. Ik vind het heel mooi om deze ondernemers te begeleiden in dit proces. De verscheidenheid aan opdrachten, ondernemingen en ondernemers die we helpen vind ik ontzettend leuk aan mijn werk. En vooral de combinatie van het financiële en menselijke aspect.

Heb je vragen aan mij?
+31 6 37 35 68 42
Hermen@brightorange.nl