Kopen (1) Bedrijf overnemen met BrightOrange

Wilt u een bedrijf overnemen? Dan start u een complex proces, waarbij extern advies onmisbaar is. Daarom adviseren en begeleiden we u in het hele overnameproces. Van het vinden van het perfecte bedrijf tot het tekenen van de koopovereenkomst. Een belangrijk onderdeel van het aankoopproces is een diepgaande analyse van de kansen en risico’s van het bedrijf dat u wil overnemen. Voor een succesvolle deal, maar nog belangrijker: een succesvolle toekomst.

Bekijk werkwijze
Bedrijf Overnemen Bright Orange
Wanneer Een Bedrijf Kopen

Waarom een bedrijf overnemen?

Een bedrijf overnemen kan om meerdere redenen financieel en fiscaal aantrekkelijk zijn. U wilt bijvoorbeeld groeien, kennis en kunde in huis halen die u mist of schaalvoordelen behalen. Elke doelstelling vraagt om een andere strategie. In een kennismakingsgesprek krijgen we inzicht in uw wensen en mogelijkheden, zodat we de juiste strategie kunnen bepalen om een geschikt bedrijf te vinden. Heeft u al een bedrijf op het oog? Ook dan is het belangrijk om te kijken of uw wensen overeenkomen met die van de verkoper.

Een bedrijf starten of overnemen? Lees de voor- en nadelen in ons artikel.

Wanneer een bedrijf kopen?

De juiste timing voor een bedrijf kopen is helemaal afhankelijk van uw situatie en reden voor de aankoop. Het belangrijkste is dat u de aankoop kunt financieren. Maar ook de marktomstandigheden en de ontwikkelingen in de sector zijn belangrijk. Samen kijken we of het verstandig is om nu een bedrijf te kopen of dat het beter is om nog even te wachten.

Wilt u sparren met een van onze adviseurs? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Contact
Wanneer Een Bedrijf Overnemen

Aanpak Bright Orange

Een bedrijf overnemen duurt al snel zes tot negen maanden. Voordat u de champagne opent bij de notaris doorlopen we samen de volgende stappen.

1 Oriëntatie Kennismaking Oriëntatiefase

In de oriëntatiefase bepalen we de juiste aankoopstrategie. Die is helemaal afhankelijk van uw wensen en doelen. Wilt u bijvoorbeeld één bedrijf overnemen of is de overname onderdeel van een reeks? Ook analyseren we of u de aankoop kunt financieren en zo ja, op welke manier. Vervolgens gaan we op zoek naar potentiële bedrijven. Daarbij maken we gebruik van ons grote netwerk en toegang tot diverse databases.

4 Aanspreken Potentiële bedrijven benaderen

Heeft u één of meerdere bedrijven in het vizier? Dan benaderen we deze en vragen we een Informatiememorandum op, dat een goed beeld geeft van de onderneming. Bent u geïnteresseerd? Dan maken we een analyse van de ondernemingswaarde en starten we de prijsonderhandelingen.

6 De Toekomst Waardering en prijs­onderhandelingen

In deze fase maken we een analyse van de waarde van het bedrijf. Vervolgens gaan we met de verkoper en zijn of haar adviseurs onderhandelen over de prijs en de financiering van de koopsom. Daarna vraagt de verkoper om een niet-bindend bod uit te brengen. Gaat hij of zij akkoord? Dan tekenen we een intentieovereenkomst (Letter of Intent) en gaan we verder met het aankoopproces.

2 Cijfers Due diligence

Vervolgens coördineren wij het Due Diligence; een uitgebreid onderzoek naar het bedrijf. De verkoper deelt hiervoor allemaal belangrijke informatie, zoals de historische cijfers en de fiscale situatie. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een beveiligde, digitale dataroom. Een team van experts controleren deze documenten om ervoor te zorgen dat er geen zogenoemde ‘lijken in de kast’ liggen.

1 Financiële Mediation Definitieve prijsbepaling

Tijdens het due diligence onderzoeken de experts of de uitgangspunten waarop het niet-bindende bod is gebaseerd ook daadwerkelijk kloppen. Daarom komen we na het onderzoek nogmaals bijeen om te onderhandelen over de definitieve prijs. Zijn we akkoord? Dan starten we de een-na-laatste fase.

5 Voorbereiding Contract­onderhandeling en transactie­documentatie

Een advocaat stelt een conceptversie van de transactiedocumentatie op. Dat zijn de contracten die nodig zijn voor de transactie, zoals de koopovereenkomst. Vervolgens gaan we onderhandelen over de inhoud daarvan. Een belangrijk onderdeel van deze onderhandelingen is de risicoverdeling tussen u en de verkoper. We proberen risico’s zoveel mogelijk in te dekken via garanties en vrijwaringen.

7 Champagnefles Closing

De contractonderhandelingen zijn afgerond, de transactiedocumentatie is volledig en de financiering van de koopsom is rond. Tijd voor de closing van de deal! Samen met de verkoper gaan we naar de notaris om de transactiedocumentatie te ondertekenen. Daarna kan de champagne ontkurkt worden en sluiten we de deal feestelijk af.

Waarom BrightOrange?

BrightOrange heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van bedrijfsovernames. Maar waar we ons echt in onderscheiden, is onze persoonlijke aanpak. Een vaste partner en consultant(s) staan in het hele proces voor u klaar. Heldere informatievoorziening, aan de bel trekken als de situatie erom vraagt, regelmatig overleg: samen brengen we de overname tot een succes.

  • Persoonlijke aanpak
  • Meer dan 25 jaar ervaring
  • Groot netwerk
  • Toegang tot diverse databases
  • Aangesloten bij verschillende beroepsverenigingen
Waarom Bright Orange Bij Aankoop Bedrijf

Veelgestelde vragen over bedrijf overnemen

Hoe moet je een bedrijf overnemen?

Er zijn verschillende aankoopstrategieën mogelijk als u een bedrijf wil overnemen. Wilt u een familiebedrijf overnemen, de zaak overnemen waar u in dienst bent of wilt u een bedrijf overnemen van iemand die u niet kent? Elke strategie vraagt om een andere aanpak, maar u doorloopt vrijwel altijd de stappen die we op deze pagina hebben omschreven. BrightOrange adviseert u graag en begeleidt u in het hele proces.

Wat kost een bedrijf overnemen?

We maken altijd een analyse van de waarde van het bedrijf die u wilt overnemen. De uiteindelijke prijs komt tot stand tijdens de prijsonderhandelingen. Ook zult u rekening moeten houden met bijkomende kosten om de transactie tot stand te brengen. Denk aan het inschakelen van externe adviseurs, een accountant voor het Due Diligence onderzoek en een advocaat voor het opstellen van de transactiedocumentatie.

Hoe overname bedrijf financieren?

Er zijn verschillende manieren om een bedrijfsovername te financieren. Denk aan een lening, eigen vermogen, netto werkkapitaal of vaste activa. Een bedrijf overnemen zonder eigen vermogen? Ook dat is in sommige gevallen mogelijk. BrightOrange helpt u graag bij het in kaart brengen van uw financieringsopties.

Hoe moet je een bedrijf overnemen als werknemer?

Als u het bedrijf wil overnemen waar u werkt, starten we een Management Buy Out proces. Daarbij neemt u (een deel van) het bedrijf over en neemt u de leiding. Het voordeel hiervan is dat u het bedrijf al kent en een vertrouwensrelatie heeft met de verkoper. Anderzijds is het een grote stap om eigenaar te worden en kan het een kwetsbaar proces zijn. Daarom is de juiste begeleiding onmisbaar.

Lees meer over Management Buy Out.

Bedrijf overnemen of starten?

Wij krijgen regelmatig de vraag wat de beste optie is: een bedrijf starten of overnemen? Beide strategieën hebben voor- en nadelen. Als we puur naar de cijfers kijken hebben bedrijfsovernames meer succes dan startups, maar het is helemaal afhankelijk van uw situatie. Ook een (financiële) analyse is onmisbaar om de juiste keuze te maken. In dit artikel leest u hier alles over.

Doe de test!

Is uw bedrijf verkoopklaar?

Benieuwd of uw bedrijf klaar is voor de verkoop? Doe de test en ontvang een uitgebreid adviesrapport.

Bedrijf verkoopklaar?

Contact opnemen met onze medewerkers

Stefan Koelewijn

Stefan Koelewijn

Consultant

Stefan Koelewijn

Consultant

Lees meer

Heeft u vragen over het overnemen van een bedrijf?