Verkopen (4) Bedrijf verkopen met BrightOrange

Uw bedrijf verkopen? Dat doet u waarschijnlijk maar één keer in uw leven. Daarom is een goede voorbereiding, de juiste aanpak en relevante kennis onmisbaar. Bij BrightOrange begeleiden we ondernemers al ruim 25 jaar in dit omvangrijke traject. Dat doen we op persoonlijke en kundige wijze. Een vast dealteam begeleidt u in het hele proces, van de oriëntatiefase tot het samen proosten op een mooie deal. Dankzij onze ruime kennis en ervaring in financiële, fiscale én juridische zaken kunnen wij alles voor u uit handen nemen. Zo kunt u zich in de tussentijd gewoon blijven focussen op het runnen van uw onderneming.

Bedrijf verkopen

Waarom bedrijf verkopen?

Er zijn verschillende redenen om uw bedrijf te willen verkopen. Voor de een is het een afsluiting van een prachtige carrière, voor de ander een start van iets nieuws. Uit ervaring weten we dat elke situatie om een andere aanpak vraagt. Daarom is het begeleiden van uw verkoopproces maatwerk. Bij BrightOrange hebben we kennis en ervaring in diverse situaties en branches, waardoor we u goed kunnen adviseren en begeleiden. Helemaal op maat.

Lees meer over onze werkwijze

Wanneer bedrijf verkopen?

Timing is alles bij het verkopen van uw bedrijf. Niet alleen u moet klaar zijn om uw bedrijf te verkopen, ook uw onderneming moet er goed voorstaan. Daarom is een goede voorbereiding erg belangrijk. Hoe staat uw bedrijf er administratief, financieel, fiscaal en juridisch voor? En wat moet u nog doen om het optimale resultaat te bereiken? Kom erachter met onze gratis checklist tool: is mijn bedrijf verkoopklaar?

Liever sparren met een van onze adviseurs? Dat is natuurlijk ook mogelijk.

Wanneer bedrijf kopen

Aanpak Bright Orange

De verkoop van uw bedrijf duurt al snel zes tot negen maanden. Voordat u de champagne opent bij de notaris doorlopen we samen de volgende stappen.

1 Oriëntatie Kennismaking Oriëntatiefase

We starten altijd met een inventarisatie van uw wensen, doelen en verwachtingen bij de verkoop van uw bedrijf. Ook verzamelen we alle relevante bedrijfsgegevens en kijken we naar de ontwikkelingen in uw branche en de markt. Vervolgens maken we een analyse en kijken we of uw bedrijf klaar is voor de verkoop.

3 Informatie Prijsbepaling en informatie­memorandum

Op basis van de analyse kiezen wij de meest passende methode om de waarde van uw bedrijf te berekenen. Ook beslist u of u het verkoopproces wil voortzetten. We maken een Informatiememorandum om potentiële kopers te informeren over uw bedrijf. Na het lezen daarvan en eventuele aanvullende informatie, geven de potentiële kopers aan of ze geïnteresseerd zijn.

1 Financiële Mediation Prijs­onderhandelingen

Vervolgens gaan we met de potentiële koper(s) onderhandelen over de verkoopprijs van uw onderneming. Meestal onderhandelen we met meerdere geïnteresseerde partijen. Als we het eens zijn over het bod en de wijze van betaling, tekenen we samen een intentieovereenkomst (Letter of Intent / LOI).

2 Cijfers Due Diligence

De koper start een uitgebreid onderzoek naar uw onderneming: Due Diligence. U moet hiervoor veel informatie aanleveren, zoals de historische cijfers, juridische documenten en de fiscale situatie van uw bedrijf. Hiervoor maken we gebruik van een veilige, digitale dataroom.

2 Geschillen Definitieve overname­voorwaarden

Na het Due Diligence onderzoek komen we nogmaals bijeen om te onderhandelen over definitieve overnamevoorwaarden. De koper heeft het eerdere bod gebaseerd op bepaalde uitgangspunten en via het Due Diligence onderzoekt heeft hij of zij gecontroleerd of deze juist zijn. Als we het eens zijn over de definitieve overnamevoorwaarden, starten we met de contractonderhandelingen.

5 Voorbereiding Contract­onderhandelingen en transactie­documentatie

In deze fase onderhandelen we over diverse contracten die nodig zijn voor de transactie, waaronder de koopovereenkomst. Een belangrijk onderdeel van deze onderhandeling is de risicoverdeling tussen u en de koper. De koper kan bijvoorbeeld vragen om garanties en vrijwaringen voor risico’s die hij of zij ziet.

7 Champagnefles Closing

De contractonderhandelingen zijn afgerond, de transactiedocumentatie is volledig en de financiering van de koopsom is rond. Tijd om de deal te closen! Samen met de koper gaan we naar de notaris om de documentatie te ondertekenen. Daarna proosten we samen op het afsluiten van een mooie deal.

Bright Orange

Waarom BrightOrange?

We hebben jarenlange ervaring en hebben een groot netwerk van potentiële kopers. Maar waar we ons echt in onderscheiden, is onze persoonlijke aanpak. Een vaste partner en consultant(s) staan in het hele proces voor u klaar. Heldere informatievoorziening, aan de bel trekken als de situatie erom vraagt, regelmatig overleg: we werken nauw met u samen. Terwijl u doorgaat met uw dagelijkse activiteiten, kunt u erop vertrouwen dat wij het proces zorgvuldig monitoren en sturen.

  • Persoonlijke aanpak
  • Meer dan 25 jaar ervaring
  • Groot netwerk
  • Toegang tot diverse databases
  • Aangesloten bij verschillende beroepsverenigingen

Veelgestelde vragen over bedrijf verkopen

Bedrijf verkopen, waar moet je op letten?

Als u een bedrijf wil verkopen zijn er verschillende dingen waar u op moet letten. Het is belangrijk dat u klaar bent voor de verkoop, maar uw bedrijf moet er ook goed voorstaan. Op fiscaal, juridisch en financieel gebied. Maar ook de afhankelijkheid en uw value drivers zijn erg belangrijk. Met onze digitale checklist krijgt u al een goed beeld van de verkoopbaarheid van uw bedrijf. Voor een uitgebreide analyse helpen we u graag verder.

Wat te doen met personeel?

Wanneer u een bedrijf verkoopt, is de koper verplicht om alle werknemers over te nemen. Inclusief hun arbeidscontracten, rechten en plichten. Dat geldt ook voor zieke werknemers. Bij de verkoop van uw onderneming is het belangrijk om samen met de koper uw personeel goed te informeren over de bedrijfsverkoop. Wij kunnen u hier goed in adviseren.

Bedrijf verkopen, wat is het waard?

Voordat we uw bedrijf verkopen, maken we een professionele bedrijfswaardering. De waarde van uw bedrijf is onder meer afhankelijk van de verwachte geldstromen in de toekomst en de risico’s. Hierbij is het goed om te noemen dat de economische waarde anders is dan de uiteindelijke verkoopprijs, die komt tot stand via de onderhandelingen met de koper.

Kun je een bedrijf verkopen aan een werknemer?

U kunt zeker uw bedrijf verkopen aan een medewerker. Dat doen we via een Management Buy Out. Daarbij verkoopt u (een deel van) uw onderneming aan het huidige management. Het voordeel is dat u al een vertrouwensrelatie heeft met de koper, maar er zijn ook zaken waar u rekening mee moet houden.

Lees meer over een Management Buy Out.

Kan ik mijn bedrijf overdragen aan mijn kind?

Als u uw bedrijf wil overdragen aan uw kind, is een goede voorbereiding essentieel. Daarbij zijn er drie verschillende opties. Een reguliere verkoop, gefaseerde verkoop of een schenking via de bedrijfsopvolgingsregeling. Lees ook ons artikel: bedrijf overdragen aan kind – 3 opties.

Welke type kopers zijn er?

Over het algemeen zijn er vijf type kopers. Een financiële koper, strategische koper, private equity, een werknemer of een opvolger binnen de familie. Elk type koper is anders en heeft invloed op het onderhandelingsproces. Daarom is het goed om u vooraf te verdiepen in de type kopers. Welke past het beste bij u en uw bedrijf?

Doe de test!

Is uw bedrijf verkoopklaar?

Benieuwd of uw bedrijf klaar is voor de verkoop? Doe de test en ontvang een uitgebreid adviesrapport.

Bedrijf verkoopklaar?

Contact opnemen met onze medewerkers

Robin Heezen

Robin Heezen

Consultant

Robin Heezen

Consultant

Lees meer

Heeft u vragen over het verkopen van uw bedrijf?