klok Leestijd 3 min. Artikel Artikel Crop Kopen Wit Cropped Bedrijf overnemen

Bij BrightOrange kunnen we een management buy in (MBI) begeleiden. Een bijzondere overnamevorm, waarbij een extern management(team) het bedrijf overneemt. In dit artikel leest u alles over de mogelijkheden, de risico’s en de financiering.

Verschil tussen MBO en MBI

Een management buy in wordt weleens verward met een management buy out (MBO). Het grote verschil is dat bij een MBI een extern management(team) het bedrijf overneemt en bij een MBO het huidige management de koper is. Bij een MBO runt de manager het bedrijf al en kent hij het bedrijf door en door. Een management buy in is dan ook risicovoller, omdat de externe manager nog niet bekend is met het bedrijf.

Beweegredenen voor de externe manager

Als manager zijn er diverse redenen denkbaar om voor een management buy in te kiezen. Bijvoorbeeld als u al leiding heeft gegeven aan diverse bedrijven en nu de stap wil maken om een bedrijf zelfstandig voort te zetten. Ook kunt u veel vertrouwen hebben in de groei van een organisatie. Een investering in de onderneming door middel van een MBI kan dat heel interessant zijn.

Beweegredenen voor het verkopende bedrijf

Ook als eigenaar van het verkopende bedrijf kan een management buy in interessant zijn. Bijvoorbeeld als er geen geschikte opvolger is en het huidige management niet geschikt is om de vervolgstap te zetten voor een verdere groei van de onderneming. Een externe manager met veel ervaring kan dan interessant zijn om te benaderen voor een overname.

Risico’s van een management buy in

De manager die zich inkoopt in het bedrijf heeft vaak veel ervaring met leidinggeven. Alleen ontbreekt veelal de specifieke kennis over het bedrijf en de markt. Om die reden is het cruciaal dat de belangrijkste personen binnen de onderneming aan boord blijven, zodat ze kennis kunnen overdragen aan de nieuwe manager. Als deze key-personen vertrekken na de afronding van de MBI, zit de manager opgescheept met een bedrijf waar veel kennis is vertrokken.

Vergaren van informatie

Een belangrijk onderdeel van het overnameproces is het due diligence onderzoek. Hierbij onderzoekt de koper het bedrijf uitvoerig, onder meer op financieel en juridisch gebied. Bij een management buy in is aanvullend onderzoek naar het management en personeel extra belangrijk, omdat er zo meer kennis vergaard wordt over het bedrijf en de belangrijkste personen binnen de organisatie.

Management buy in financiering

Het management heeft verschillende opties om de overname te financieren. Het is noodzakelijk om een deel van de koopsom met eigen vermogen te betalen. Een management buy in heeft een hoger risicoprofiel dan een management buy out. Om die reden dient een groter deel van de koopsom met eigen vermogen gefinancierd te worden. Voor het restant moet een externe financiering worden aangetrokken. Ook een vendor loan is een optie. Hierbij leent de verkoper een deel van de koopsom aan de koper en moet de koper dat bedrag binnen een aantal jaar terugbetalen. Bijvoorbeeld in één keer of in termijnen.

Belangrijk bij een MBI

Samengevat is het bij een MBI belangrijk dat het management de onderneming en de markt goed leert kennen. Zo kan het management bepalen of de onderneming bij hen aansluit en interessant is om over te nemen. Een uitgebreid due diligence onderzoek helpt om twijfels weg te nemen en risico’s te verminderen. Ook de prijsbepaling en de financiering zijn belangrijke aandachtspunten.

Vastleggen van de afspraken

Zoals eerder genoemd is een MBI een risicovol proces. Het management wil zoveel mogelijk zekerheid en daarom is het fijn als bedrijfsprocedures, -processen en afspraken met leveranciers zijn vastgelegd in contracten. Om maar een voorbeeld te geven: een bedrijf kan jarenlang goed lopen zonder een contract met de vaste software provider. Een MBI kandidaat zal dan vragen om die afspraken in een contract vast te leggen, zodat het management ook na de overname verzekerd is van goede software.

Even sparren?

Van manager naar eigenaar is een grote stap, die u waarschijnlijk maar een keer in uw leven zet. Daarom wisselen we graag met u van gedachten en geven we advies over waar u allemaal rekening mee moet houden. Bent u al werkzaam binnen het bedrijf dat u wil overnemen? Ook dan kunnen wij u helpen bij het begeleiden van het management buy out proces.

Contact opnemen
Hermen Dam van BrightOrange

Hermen Dam

Consultant

Hermen Dam

Consultant

Lees meer

Over de auteur

Veel ondernemers zien hun bedrijf als een ‘levenswerk’. De beslissing maken om deze te verkopen, nemen ze vaak maar één of twee keer. Ik vind het heel mooi om deze ondernemers te begeleiden in dit proces. De verscheidenheid aan opdrachten, ondernemingen en ondernemers die we helpen vind ik ontzettend leuk aan mijn werk. En vooral de combinatie van het financiële en menselijke aspect.

Heb je vragen aan mij?
+31 6 37 35 68 42
Hermen@brightorange.nl