klok Leestijd 6 min. Artikel Artikel Verkopen Wit Bedrijf verkopen

Ooit komt het moment dat u moet nadenken over de opvolging van uw bedrijf. Een belangrijk en emotioneel proces, waarbij een goede voorbereiding onmisbaar is. Zeker als één van uw kinderen zich aanbiedt als opvolger. In dit artikel brengen we de opties in kaart om uw bedrijf over te dragen aan uw kind.

Bedrijfsopvolging binnen de familie

Bedrijfsopvolging binnen de familie komt niet alleen voor bij familiebedrijven. Ook andere DGA’s kiezen er soms voor om het bedrijf over te dragen aan hun kind. Bij dit type overname is een goede voorbereiding essentieel om de overdracht te laten slagen. Ook komen er veel financiële en emotionele zaken bij kijken. Hoe lang wilt u nog actief zijn? En is de opvolger er wel klaar voor? Een ervaren adviseur kan u in het hele proces begeleiden.

Set 4 Kennisbank

Emotioneel proces

Als u uw bedrijf overdraagt aan uw kind, komen er veel emoties kijken. Om de overname te laten slagen is het belangrijk dat de opvolger zich niet gedwongen voelt en gemotiveerd is om het bedrijf over te nemen. Ook de juiste competenties zijn belangrijk. En niet te vergeten: een gedeelde visie over de toekomst van het bedrijf.

Lees meer +

Bedrijf overdragen aan kind: 3 opties

In onze ervaring komen de volgende verkoopprocessen het vaakst voor.

  1. Reguliere verkoop
    Opvolger neemt (alle) aandelen van de bedrijfseigenaar over.
  2. Gefaseerde verkoop
    Opvolger neemt de onderneming in delen (tranches) over. Bijvoorbeeld elk jaar 20% van de aandelen.
  3. Bedrijf schenken via de bedrijfsopvolgingsregeling
    De eigenaar schenkt het bedrijf aan de opvolger. Met de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) kan belastingheffing beperkt worden.

Persoonlijke begeleiding in het hele proces

In dit artikel heeft u kennis gemaakt met de mogelijkheden om het bedrijf over te dragen aan uw kind. Omdat het een emotioneel en financieel ingewikkeld proces is, is extern advies onmisbaar. BrightOrange staat graag voor u en uw familie klaar. Meer weten? Kijk verder op onze website of neem contact met ons op.

Contact opnemen
Hermen Dam van BrightOrange

Hermen Dam

Consultant

Hermen Dam

Consultant

Lees meer

Over de auteur

Veel ondernemers zien hun bedrijf als een ‘levenswerk’. De beslissing maken om deze te verkopen, nemen ze vaak maar één of twee keer. Ik vind het heel mooi om deze ondernemers te begeleiden in dit proces. De verscheidenheid aan opdrachten, ondernemingen en ondernemers die we helpen vind ik ontzettend leuk aan mijn werk. En vooral de combinatie van het financiële en menselijke aspect.

Heb je vragen aan mij?
+31 6 37 35 68 42
Hermen@brightorange.nl