Bedrijf overdragen aan kinderen
Wilt u uw bedrijf overdragen aan uw kinderen? Dan krijgt u te maken met een belangrijk en emotioneel proces, waarbij een goede voorbereiding onmisbaar is. Zeker als één van uw kinderen zich aanbiedt als opvolger. Ooit komt namelijk het moment dat u moet nadenken over de opvolging van uw bedrijf. Het realiseren van uw wens om het bedrijf in de familie te houden is één, maar de financiële en juridische aspecten om rekening mee te houden zijn twee. In dit artikel brengen we de drie opties in kaart, wanneer u uw bedrijf wilt overdragen aan uw kinderen.
Bedrijfsopvolging binnen de familie
Bedrijfsopvolging binnen de familie komt niet alleen voor bij familiebedrijven. Ook andere DGA’s kiezen soms voor het bedrijf overdragen aan de kinderen. Bij dit type overname is een goede voorbereiding essentieel om de overdracht te laten slagen. Ook komen er veel financiële en emotionele zaken bij kijken. Hoe lang wilt u nog actief zijn? En is de opvolger er wel klaar voor? Een ervaren adviseur kan u in het hele proces begeleiden, zodat alle zaken in acht worden genomen.
Bedrijf overdragen aan kind: 3 opties
In onze ervaring komen de volgende 3 verkoopprocessen het vaakst voor bij de overdracht aan kinderen.
- Reguliere verkoop
Opvolger neemt (alle) aandelen van de bedrijfseigenaar in één keer over. De verkoop kan snel plaatsvinden zonder resterende verantwoordelijkheden. - Gefaseerde verkoop
Opvolger neemt de onderneming in delen (tranches) over. Bijvoorbeeld elk jaar 20% van de aandelen. Zo wordt de financiële druk verlaagd, maar zijn duidelijk afspraken van belang. - Bedrijf schenken aan kind via de bedrijfsopvolgingsregeling
De eigenaar schenkt het bedrijf aan de opvolger. Met de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) kan belastingheffing beperkt worden. Voor deze regeling moet aan voorwaarden worden voldaan.
Reguliere verkoop
Bij dit verkoopproces koopt de opvolger alle aandelen van zijn of haar ouder. Het komt voor dat het bedrijf meerdere aandeelhouders heeft. In dat geval krijgt de opvolger niet 100% van de aandelen, maar enkel de aandelen van zijn of haar ouder.
Benieuwd hoe het verkoopproces eruit ziet? Bekijk ons stappenplan.
Gefaseerde verkoop
Het kan interessant zijn om het bedrijf niet in één keer over te dragen aan uw kinderen, maar in fases. Dit geeft u de mogelijkheid om u zowel emotioneel als financieel goed voor te bereiden en het traject in goede banen te leiden. Ook financieel is dit aantrekkelijk. Voor de opvolger is het betaalbaarder om steeds een deel (ofwel tranche) over te nemen, in plaats van alles in één keer. Ook geeft u andere betrokkenen de kans om naar de overdracht toe te werken en te wennen aan de veranderingen.
Belangrijk: maak afspraken over de tranches
Het is belangrijk om afspraken te maken over de tranches die worden overgenomen. De bedrijfswaarde kan in de toekomst namelijk hoger of lager zijn dan de huidige waarde. Daarom is het verstandig om de waarderingsmethode van de komende tranches vast te leggen. Vervolgens kunt u deze waarderingsmethode voorleggen aan de Belastingdienst. Dat voorkomt belastingnaheffing. Onze adviseur kan u daarbij helpen.
Bedrijf schenken aan kind via BOR
Wilt u het bedrijf schenken aan uw kind? Dan kan het interessant zijn om gebruik te maken van de bedrijfsopvolgingsregeling. Deze regeling, ook wel BOR of BOF genoemd, maakt het mogelijk om een deel van de onderneming te schenken zonder belastingheffing. Ongeveer 1,1 miljoen van het ondernemingsvermogen is vrijgesteld van erf- en schenkbelasting. Daarboven is 83% vrijgesteld.
In dit artikel leest u meer over de BOR.
Voorwaarden bedrijfsopvolgingsregeling
- Het moet een materiële en actieve onderneming zijn. Als u bijvoorbeeld panden koopt en verhuurt ziet de belastingdienst dat als een belegging en niet als een onderneming.
- De schenker moet minimaal 5 jaar eigenaar zijn geweest van de onderneming. Een erflater 1 jaar.
- De opvolger moet het bedrijf minimaal 5 jaar voortzetten
Voldoet u niet aan deze voorwaarden voor bedrijf overdragen aan uw kinderen? Dan wordt de BOR ingetrokken en wordt de erf- en schenkbelasting opnieuw berekend. Hetzelfde geldt voor faillissement of verkoop binnen 5 jaar.
Hierbij is het belangrijk dat er een betrouwbare bedrijfswaardering wordt uitgevoerd. Daarnaast dient u, gezamenlijk met uw adviseur, ook hier in vooroverleg te treden met de Belastingdienst. Zo kan er overeenstemming worden bereikt over de waarde en rekenmethode en voorkomt u belastingnaheffing. Op deze manier kunt u uw bedrijf probleemloos overdragen aan uw kinderen.
Persoonlijke begeleiding in het hele proces
In dit artikel heeft u kennis gemaakt met de mogelijkheden voor een bedrijf overdragen aan uw kinderen. Aangezien het een emotioneel en financieel ingewikkeld proces is, is extern advies onmisbaar. BrightOrange staat graag voor u en uw familie klaar. Wij houden rekening met uw situatie en zorgen dat belastingvoordelen optimaal worden benut. Met een correcte waardebepaling en door aan alle voorwaarden te voldoen, helpen we u om een succesvolle overdracht te realiseren. Meer weten over bedrijf overdragen aan kind? Kijk verder op onze website of neem contact op met onze experts.
Contact opnemen“Veel ondernemers zien hun bedrijf als een ‘levenswerk’. De beslissing maken om deze te verkopen, nemen ze vaak maar één of twee keer. Ik vind het heel mooi om deze ondernemers te begeleiden in dit proces. De verscheidenheid aan opdrachten, ondernemingen en ondernemers die we helpen vind ik ontzettend leuk aan mijn werk. En vooral de combinatie van het financiële en menselijke aspect.”
Persoonlijk feitje:
Voetballer en amateurchef
Over de auteur
“Veel ondernemers zien hun bedrijf als een ‘levenswerk’. De beslissing maken om deze te verkopen, nemen ze vaak maar één of twee keer. Ik vind het heel mooi om deze ondernemers te begeleiden in dit proces. De verscheidenheid aan opdrachten, ondernemingen en ondernemers die we helpen vind ik ontzettend leuk aan mijn werk. En vooral de combinatie van het financiële en menselijke aspect.
Heb je vragen aan mij?
+31 6 37 35 68 42
Hermen@brightorange.nl