klok Leestijd 2 min. Artikel Artikel Crop Kopen Wit Cropped Bedrijf overnemen

De M&A-markt heeft een wilde rit achter de rug. Na een recordbrekende stijging in 2021 zorgde een turbulente periode op de kapitaalmarkten, met forse rentestijgingen, voor een uitdagende tijd: het totale dealvolume nam zowel in 2022 als in 2023 af. De sector lijkt nu echter voor een keerpunt te staan: een voorzichtig maar onmiskenbaar optimisme is zichtbaar, gestimuleerd door de verwachte renteverlagingen van de ECB en dalende inflatiecijfers. Met een blik op het nieuwe jaar spraken SS&C Intralinks en Mergermarket met 300 toonaangevende M&A-professionals over hun visie voor 2024. Hieruit komen de volgende punten nadrukkelijk naar voren:

Vooral in Azië wordt geanticipeerd op een golf van M&A-activiteit: 70% verwacht een groei in 2024. Deze groei wordt gedreven door de robuuste economische groei en het dynamische marktherstel na de pandemie. Voor Europa verwacht 55% een groei in M&A-activiteit voor 2024.

Deal financiering

De financiering van deals blijft een uitdaging. 71% van de respondenten verwacht moeilijkheden bij het verkrijgen van financiering, vanwege de invloed van het renteniveau en de inflatie op de kapitaalmarkt. Toch is er een lichte verbetering ten opzichte van vorig jaar waarneembaar.

Duurzaamheid en ESG

Duurzaamheid en ESG spelen een steeds belangrijkere rol in M&A-overwegingen. 84% van de respondenten verwacht in het komende jaar een toename in ESG-regelgeving.

AI

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft een steeds grotere invloed op M&A. Respondenten zien voornamelijk mogelijkheden voor een verbeterde efficiëntie in contractopstelling, due diligence en dealwaardering. 47% spreekt echter nog zijn zorgen uit over de betrouwbaarheid van AI in deze processen, waar nauwkeurigheid van groot belang is.

De M&A-sector staat aan het begin van een periode van voorzichtig optimisme, met zowel uitdagingen als kansen, een hernieuwde focus op duurzaamheid en de integratie van AI.

Ontdek hoe onze unieke aanpak u kan positioneren voor succes in deze dynamische markt. Laten we samen de mogelijkheden verkennen. Neem vrijblijvend contact op, of vul onze ‘Is mijn bedrijf verkoopklaar?’-tool in en ontvang een gratis adviesrapport!

Bron: 2024 Global M&A Dealmakers Sentiment Report

Olivier Boontje

Olivier Boontje

Consultant

Olivier Boontje

Consultant

Lees meer

Over de auteur

Werken bij Bright Orange is erg leuk en uitdagend: de variatie tussen enerzijds het grondig analyseren van cijfers in excel, en anderzijds het vele persoonlijke contact met ondernemers uit diverse hoeken van de bedrijfswereld, is wat mij erg aanspreekt; een heel andere dynamiek dan de boekhouding waar ik eerder actief was.

Heb je vragen aan mij?
+31 6 81 84 30 82
olivier@brightorange.nl