De 3 meest voorkomende misvattingen over mediation
Bij mediation hebben veel mensen een ander beeld. Er bestaan dan ook een paar misvattingen over mediation, die we graag de wereld uit helpen. In deze video stelt consultant Kim Berger u voor aan Peter Paul Buijsrogge, partner bij BrightOrange en forensisch mediator. Ze vertellen u meer over de drie meest voorkomende misvattingen over mediation.
1. "Voor mediation heb je altijd een conflict nodig"
De eerste misvatting over mediation en gelijk de meest voorkomende, is dat mensen denken dat je een conflict moet hebben als je een mediationproces start. Bij BrightOrange is dat niet altijd het geval. Wij zetten zogenoemde financiële mediation ook in om een conflict over de waarde van een onderneming te voorkomen. We zorgen ervoor dat onderhandelingen tussen partijen goed verlopen en dat het niet uit de hand loopt.
Als voorbeeld nemen we twee aandeelhouders die zakelijk uit elkaar gaan. De ene aandeelhouder moet zijn aandelen aanbieden aan de ander. Vaak zie je dat mensen dit ingewikkeld vinden en snel gaan leunen op de kennis van een externe deskundige. Als die deskundige vervolgens zijn opdrachtgever beperkt informeert en vanaf het begin een stevige positie inneemt, dan kan het zo zijn dat onderhandelingen vastlopen en partijen er niet meer uitkomen. Uiteindelijk kost dat veel tijd, geld en energie.
Met mediation zorg je er juist voor dat het niet zover komt. Doordat we ook ervaring hebben in waarderen, kunnen we onderhandelingen transparant en constructief laten verlopen. Partijen hebben zo meer begrip voor elkaar en komen uiteindelijk samen tot een akkoord.
Lees meer over mediation als alternatief voor het deskundigenonderzoek
2. "De mediator beslist"
Een andere misvatting over mediation is dat mensen denken dat een mediator beslist, oftewel optreedt als een soort rechter. Dat is niet het geval. Een mediator is onpartijdig en onafhankelijk, wat betekent dat hij geen voorkeur heeft voor een partij of een uitkomst. Hij zet de partijen aan het werk om samen tot een onderhandelingsresultaat te komen. Dit is wezenlijk anders dan de rol van een arbiter of een rechter. Die is uiteraard ook onafhankelijk en onpartijdig, maar hij of zij moet een uitspraak doen. Een mediator doet dit niet. Als partijen er onderling niet uitkomen is de mediation mislukt.
3. "Als partijen het eens zijn vindt de mediator het altijd goed"
Doordat de mediator onafhankelijk en onpartijdig is, heeft hij in feite geen belang bij de uitkomst. U zou dan denken dat de mediator elke uitkomst prima vindt, zolang partijen het maar met elkaar eens zijn. In de aanpak van BrightOrange is dat niet het geval. De mediators zijn ook Register Valuators. Naast de mediationvaardigheden brengen zij ook specifieke kennis op het gebied van economische waarde in. Hierdoor kunnen ze partijen behoeden voor het maken van grote fouten en ongelukken. De waarde van aandelen bevindt zich doorgaans binnen een bepaalde bandbreedte. Zolang partijen daarbinnen blijven vindt de mediator het goed, maar als partijen onzinnige afspraken dreigen te maken dan grijpt de mediator echt in.
“Mijn grootste drijfveer is dat ik mensen wil helpen. Met mijn kennis en ervaring help ik anderen, maar leer ik zelf ook, waardoor ik anderen weer beter kan helpen. Bij BrightOrange werken we met professionele, gedreven en ervaren mensen. Met een no-nonsense instelling én een goede dosis humor.”
Persoonlijk feitje:
Gek op watersporten en schaken.
Over de auteur
“Mijn grootste drijfveer is dat ik mensen wil helpen. Met mijn kennis en ervaring help ik anderen, maar leer ik zelf ook, waardoor ik anderen weer beter kan helpen. Bij BrightOrange werken we met professionele, gedreven en ervaren mensen. Met een no-nonsense instelling én een goede dosis humor.
Heb je vragen aan mij?
+31 6 22 19 99 89
peterpaul@brightorange.nl