klok Leestijd 4 min. Artikel Artikel Crop Kopen Wit Cropped Bedrijf overnemen

Veel Nederlanders dromen van een eigen bedrijf. En in verhouding tot andere landen wordt deze droom ook steeds vaker werkelijkheid*. Als waarderingsdeskundigen krijgen we regelmatig de vraag wat de beste optie is: een bedrijf starten of overnemen? In dit artikel belichten we de voor- en nadelen van beide opties.

Een bedrijf starten of overnemen? De feiten

65% van de Nederlanders ziet goede mogelijkheden om een bedrijf te starten. Een minder vrolijk feit is dat 90% van de startups het niet redt**. De belangrijkste oorzaken: product-marktcombinatie sluit niet aan, de oprichters hebben ruzie of er is geldgebrek***. Bedrijfsovernames doen het een stuk beter. 50-85% van de overnames voegt weliswaar geen waarde toe voor de aandeelhouders, maar dat betekent niet dat deze bedrijven het niet redden. Op basis van de marktgegevens concluderen we dat een bedrijf overnemen aantrekkelijker is dan een bedrijf starten. Maar wat nou als uw startup bij die 10% hoort?

Ultieme test

Stel: u wilt een nieuw huis. Kiest u voor een kant-en-klaar huis of koopt u een stuk grond en bouwt u zelf uw droomhuis? Als u kiest voor dat laatste, bent u dan bereidt extra tijd te investeren? En kunt u omgaan met tegenvallers en kritiek van anderen?

Bedrijf starten: voor- en nadelen

Een eigen bedrijf geeft vrijheid. U kunt eindelijk uw passie volgen of iets unieks op de markt brengen. Ook biedt een startup een economisch voordeel: er ontstaan meer mogelijkheden om vermogen op te bouwen.

Het is wel belangrijk om te realiseren dat de opbouwfase zwaar en tijdrovend wordt. Een bedrijfsplan uitwerken, klanten werven, uitvinden wat wel en niet werkt. Soms duurt het jaren voordat het bedrijf winstgevend is. En nog belangrijker: u loopt risico. Zelfs met de beste glazen bol kunt u niet precies voorspellen of alle inspanningen het gewenste resultaat opleveren. Niet voor niets redt 90% het niet.

Bedrijf overnemen als starter: de voor- en nadelen

Als u een bedrijf overneemt neemt u eigenlijk een sprong in de tijd: de opbouwfase slaat u over. De huidige eigenaar heeft de moeizame start al achter de rug en het bedrijf is bewezen succesvol. Het hele pakket is aanwezig; klanten, een operationele infrastructuur en niet onbelangrijk: budget om uw salaris te betalen. In combinatie met de winst zorgt dat voor een interessante toename van uw besteedbaar inkomen.

Bij het overnemen van een bestaand bedrijf moet u wel een koopsom te betalen; dat kan een belangrijke hindernis zijn ten opzichte van starten. Een ander nadeel is dat u ook zaken overneemt die u misschien minder interessant vindt. Het is daarom belangrijk dat het bedrijf goed bij u past. Past de manier van zaken doen van de oude eigenaar ook bij u?

En hoe zit het dan met de droom om iets nieuws te beginnen? Als u een bedrijf koopt kunt u die droom nog steeds najagen. De voorwaarde is wel dat uw idee aansluit bij de doelgroep van het bedrijf.

Bestaand bedrijf uitbreiden

Ook als u een bedrijf heeft kunt u voor het dilemma komen te staan: tweede bedrijf starten of overnemen? Daarvoor kunt u twee redenen hebben:

  • Huidig product aanbieden op een nieuwe markt
  • Nieuw product aanbieden op de huidige markt

Ongeacht de reden kunt u dan zelf een tweede bedrijf starten of een bedrijf overnemen die deze product-marktcombinatie al heeft. Naast de eerder genoemde voor- en nadelen spelen er bij een tweede bedrijf nog andere overwegingen.

Tweede bedrijf starten of overnemen?

Het is heel verleidelijk om een tweede bedrijf over te nemen die de droom voor een nieuwe product-marktcombinatie kan verwezenlijken. Dit bedrijf heeft alle ingrediënten voor een goed functionerend bedrijf en niet te vergeten: snelheid. Na de overname kunt u direct aan de slag met het benutten van de marktkansen. Daarnaast is er grotere financiële zekerheid en is het makkelijker om een bankfinanciering aan te trekken. Het rendement op de investering kan daarmee flink worden verhoogd.

Toch zijn er ook bijkomende nadelen. Als de marktomstandigheden veranderen, kunt u zich niet zonder financiële offers terugtrekken uit de nieuwe product-marktcombinatie. Het spreekt voor zich dat uw managementteam in staat moet zijn om de over te nemen onderneming te runnen. U kiest ervoor om niet ‘klant voor klant’ te groeien maar in een keer met heel veel klanten. Daarom is het erg belangrijk dat het nieuwe bedrijf past bij uw huidige bedrijf.

Wanneer u zelf een tweede bedrijf start, heeft u meer mogelijkheden om de nieuwe product-marktcombinatie aan te passen. Daarnaast is de startinvestering lager. Daartegenover staat wel dat er geen succesgarantie is en dat de kans op een hoog rendement lager is dan bij een overname.

Set 1 Kennisbank

Conclusie: bedrijf starten of overnemen?

In dit artikel las u over de voor- en nadelen van een (tweede) bedrijf starten of overnemen. Maar wat is nou verstandiger? Dat is helemaal afhankelijk van de persoon, het bedrijf en de situatie. Er moet dan ook een uitvoerige analyse plaatsvinden naar de achterliggende motieven. Ook een financiële analyse is belangrijk. Deze analyses geven zicht op welke strategie de grootste slaagkans heeft en de meeste waarde creëert. Alleen dan kunt u een goede keuze maken tussen een nieuw bedrijf starten of een bestaand bedrijf overnemen.

Meer informatie of advies?

BrightOrange denkt graag mee over uw strategische opties. Onze adviseurs hebben jarenlange ervaring op het gebied van overnametrajecten en treden vaak op als kritisch klankbord. Neem gerust contact op voor vragen of advies.

Contact opnemen
Leen Van Hoogdalem van BrightOrange

Leen van Hoogdalem

Partner

Leen van Hoogdalem

Partner

Lees meer

Over de auteur

Ik streef ernaar om bij iedere transactie een optimaal resultaat te bereiken, rekening houdend met de gerechtvaardigde belangen van alle betrokkenen. Bovendien vind ik het belangrijk om op hoog niveau te kunnen samenwerken in een team met gedreven professionals. Binnen BrightOrange komt die ambitie optimaal uit de verf.

Heb je vragen aan mij?
+31 6 53 12 65 08
leen@brightorange.nl