klok Leestijd 3 min. Artikel Artikel Crop Kopen Wit Cropped Bedrijf overnemen Verkopen Wit Bedrijf verkopen

Het Due Diligence onderzoek is een belangrijk onderdeel van het overnameproces. Wanneer vindt het Due Diligence onderzoek plaats? En waarom is Due Diligence zo belangrijk? In dit artikel geven we antwoord op 9 veelgestelde vragen.

Wat is Due Diligence?

Due Diligence is het boekenonderzoek dat plaatsvindt tijdens een bedrijfsovername. Hierbij onderzoekt de koper onder andere de financiële, fiscale, juridische en commerciële positie van de onderneming die hij wil overnemen.

Wie zijn er betrokken bij het Due Diligence onderzoek?

De koper, de verkoper en hun adviseurs zijn altijd betrokken bij het Due Diligence onderzoek. De koper en zijn adviseurs starten het onderzoek naar het bedrijf. De verkoper moet daarvoor allerlei informatie aanleveren. Naast de koper zelf worden zijn adviseurs (accountants, fiscalisten, advocaten en eventueel andere specialisten) betrokken bij de uitvoer van het onderzoek. Zij stellen de vragen en onderzoeken of er issues zijn die de koper nog niet heeft ontdekt en invloed kunnen hebben op de overname of de waarde van de onderneming.

Wanneer een Due Diligence?

Due Diligence is de vierde stap in het bedrijfsovername stappenplan. De koper start het onderzoek na het tekenen van een intentieverklaring, waarin hij aangeeft dat hij geïnteresseerd is in de overname. De eerste prijs- en voorwaardenonderhandeling heeft dan al plaatsgevonden.

Waarom een Due Diligence?

De koper wil er zeker van zijn dat de eerder aangeleverde informatie van de verkoper juist is en dat er geen zogenoemde lijken in de kast liggen. Zo probeert de koper een risico-inschatting te maken, wat hij kan gebruiken in de verdere onderhandelingen. Tijdens het Due Diligence laat de koper bijvoorbeeld onderzoeken of de verkoper alle belasting in het verleden heeft betaald. Hij wil immers voorkomen dat er nog bepaalde belasting betaald moet worden en de fiscus bij hem aanklopt na de overname.

Is een Due Diligence verplicht?

Ja, de koper is verplicht om het bedrijf te onderzoeken voordat hij het koopt. De verkoper heeft mededelingsplicht, wat inhoudt dat hij (gevraagd en ongevraagd) alle informatie moet aanleveren die voor de koper relevant is.

Set 3 Kennisbank

Wat wordt er onderzocht?

Voorafgaand aan het onderzoek stuurt de koper een Due Diligence verzoeklijst. Dat is een lijst met documenten en toelichtingen die hij nodig heeft om het onderzoek te starten. Vervolgens levert de verkoper deze informatie aan. Vaak zijn het documenten als:

  • Historische cijfers
    Jaarrekeningen, maandrapportages of een uitdraai van de administratie en een overzicht van de belangrijkste klanten en leveranciers van de afgelopen 3 jaar.
  • Juridische documenten
    Arbeidsovereenkomsten, verzekeringspolissen, etc.
  • Fiscale situatie
    Definitieve aanslagen vennootschapsbelasting, loonbelasting etc.

De kopers en zijn team van experts gaan deze documenten vervolgens grondig doornemen en controleren. Indien noodzakelijk kan het team vragen stellen aan de verkoper over de documenten.

Tijdens het onderzoek heeft de koper toegang tot concurrentiegevoelige informatie. Om die reden moet de koper een geheimhoudingsverklaring afgeven en worden klant- en persoonsgegevens veelal afgeschermd.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Omdat de documenten vertrouwelijk zijn, wordt een digitale dataroom aangemaakt voor het onderzoek. Dat kun je zien als een beveiligde kluis, waarin de documenten in een veilige en afgeschermde omgeving bekeken en gedeeld kunnen worden. Na afloop van het onderzoek en aan het einde van de onderhandelingen wordt alle data van de digitale dataroom disclosed en aan beide partijen gegeven. Dit is het bewijs dat de informatie in handen was van de kopende partij en hem die informatie dus niet is achtergehouden.

Weke dataroom software gebruikt BrightOrange?

BrightOrange gebruikt de software van Virtual Vaults. Deze software is 100% veilig én is ongekend makkelijk in gebruik. Net als BrightOrange heeft Virtual Vaults de privacy van haar klanten op nummer één staan. Nieuwsgierig waarom we voor Virtual Vaults gekozen hebben?

Lees onze casestudy

Hoe werkt een dataroom?

Een dataroom is als het ware een online kluis, waar alleen de betrokken personen de code van kennen. In deze kluis kunnen documenten gedeeld worden en kunnen partijen vragen aan elkaar stellen. Het fijne aan de software van Virtual Vaults is dat u elke gebruiker andere rechten kan geven. Zo zorgt u ervoor dat alleen de relevante personen de documenten kunnen inzien en slechts enkele mensen bevoegd zijn om vragen te stellen en te beantwoorden. Ook kunt u in Virtual Vaults het proces makkelijk en nauwlettend volgen. Zo kunt u bijvoorbeeld zien wie welk document heeft bekeken.

Meer weten over Due Diligence?

In dit artikel hebben we antwoord gegeven op 9 veelgestelde vragen over Due Diligence. Wilt u hier meer over weten? En wilt u weten hoe wij een onderzoek uitvoeren en begeleiden? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Contact opnemen
Hermen

Hermen Dam

Consultant

Hermen Dam

Consultant

Lees meer

Over de auteur

Veel ondernemers zien hun bedrijf als een ‘levenswerk’. De beslissing maken om deze te verkopen, nemen ze vaak maar één of twee keer. Ik vind het heel mooi om deze ondernemers te begeleiden in dit proces. De verscheidenheid aan opdrachten, ondernemingen en ondernemers die we helpen vind ik ontzettend leuk aan mijn werk. En vooral de combinatie van het financiële en menselijke aspect.

Heb je vragen aan mij?
+31 6 37 35 68 42
Hermen@brightorange.nl